Korte Geschiedenis over Viking Sieraden

Viking Necklaces 1600x 1024x569 1

Viking Sieraden zijn sieraden met symboliek die bij de oude Viking volkeren horen. Viking sieraden hebben vaak een opvallend design met verwijzingen naar dieren, goden en heilige attributen.

Hoewel de geschiedenis er misschien niet zoveel over spreekt, waren de Noorse mensen niet alleen bekwame jagers. Het waren ongelooflijk bekwame metaalbewerkers en houtbewerkers. Zoals we tegenwoordig sieraden dragen, droegen Vikingen sieraden als accessoires en versieringen op hun kleding. De stukken die ze maakten varieerden van eenvoudig en ingetogen tot extravagant en opvallend. Vrouwen hielden ervan broches te gebruiken om hun kleding bij elkaar te houden, en hun stukken waren vaak behoorlijk sierlijk en modieus. Mannen daarentegen droegen broches die minder gedetailleerd waren, kettingen en vooral ringen. Krijgers gebruikten zelfs sieraden om hun wapens te versieren. Vikingen waren vaak te vinden met nekringen, kettingen en armbanden. Bij Mei’s Jewellery vind je diverse Viking Sieraden in de collectie met deze speciale betekenis

Viking sieraden met een betekenis

Rune Coin 4
Bekijk onze Viking ketting | Rune Coin | Stainless Steel (Klik op de afbeelding)

De Viking rune werd vaak gedragen omdat sieraden vaak werden gebruikt als een symbool van rijkdom, hoe mooier het stuk, hoe rijker de persoon die het droeg. Vikingen hielden ook van hangers, waarvan de meest populaire schijnbaar Mjölnir was – of wat je misschien beter kent als de hamer van Thor. Thor stond bekend als de god van de donder en zijn hamer had de kracht van bliksem. De Vikingen hielden zijn hamer vast als een soort religieus amulet.

De Tree of Life – bekend als Yggdrasil – kwam op een goede tweede plaats. Het vertegenwoordigde de volledige cirkel van leven, dood en wedergeboorte, en het werd gezien als het centrum van de kosmos en de verbinding tussen de Negen Werelden.

Tree of Life 4
Viking ketting | Tree of Life | Stainless Steel | zilver/goud (Klik op de afbeelding)

Kralen in Viking sieraden

Archeologische vondsten hebben Viking-sieraden opgegraven die met kralen zijn gemaakt. Wat interessant is is dat hoewel kralen tegenwoordig voor heel goedkoop kunnen worden gekocht, ze toen erg zeldzaam lijken te zijn geweest. Vikingkralen waren meestal gemaakt van barnsteen of glas, en de meeste van hun sieraden hadden nooit meer dan drie kralen. Hiervoor zijn een aantal mogelijke verklaringen. Misschien waren ze ongelooflijk kostbaar en alleen in bezit door de zeer rijken. Of ze hebben misschien een bepaalde levensprestatie of leeftijd gesymboliseerd. Historici zijn er vrijwel zeker van dat sieraden met kralen niet alledaags waren. Hoewel Viking-sieraden ongetwijfeld een fashionstatement waren, evenals een symbool van rijkdom en status, hadden ze ook een andere zeer belangrijke rol. De Vikingen gebruikten sieraden als betaalmiddel.

Viking Sieraden in Handel en Strijd

De Vikingen zorgden ervoor dat hun sieraden grotendeels van edele metalen waren gemaakt – hoewel ze ook kralen, rotsen en stenen gebruikten. Meestal gebruikten ze zilver en brons en bewaarde ze gouden sieraden voor de elite. Als een stuk waardevoller was dan wat ze probeerden te kopen, zouden ze het opsplitsen in kleinere stukjes. Sterker nog, ze hadden hier een naam voor: hack silver. Bij het doen van aankopen braken ze letterlijk stukken van de sieraden af ​​die ze als betaling droegen.