De Betekenis van Viking Symbolen

viking symbols and meanings

We verkopen velen Viking sieraden met verschillende symbolen, dus het is handig om hun ware oorsprong en achtergrond te begrijpen. De meeste van de onderstaande iconische afbeeldingen werden vóór en tijdens het Vikingtijdperk door de Noren gebruikt, hoewel de oorspronkelijke ware betekenis van sommige eenvoudigweg gissingen zijn van archeologen, antropologen en historici.

Viking Symbolen

Symbolen speelden een belangrijke rol in de Noorse cultuur. De spiritualiteit van de Noorse Vikingen was zo ingebakken in hun cultuur en denkproces dat ze geen woord voor religie hadden. Er was geen scheiding (zoals er tegenwoordig zo vaak is) tussen geloof en werkelijkheid. De kosmische krachten en het lot waren in alles actief. Dankzij de Marvel-films is bijna iedereen nu op de hoogte van de hamer van Thor (Mjölnir), die een zeer populaire keuze was voor Vikingen om in hun sieraden te gebruiken. De Vikingen hadden ook letters (bekend als runen), maar het schrijven zelf was heilig en zelfs magisch. Dus hoewel de Noorse cultuur erg rijk was aan poëzie, verhalen en liederen, werd dit allemaal mondeling overgedragen. De verhalen van Odin, Thor, Freya of de Vikinghelden die we nu hebben, werden allemaal zorgvuldig van mond tot mond doorgegeven totdat ze eeuwen later uiteindelijk als sagen werden opgeschreven door afstammelingen van de Vikingen. Symbolen en motieven brengen visueel (direct en over taalbarrières heen) boodschappen over die zeer betekenisvol waren voor de vrouwen en mannen die ze vasthielden. Van symbolen zelf werd gedacht dat ze macht hadden. Vikingen voeren over aan de genade van de machtige zeeën. Ze waren goed op de hoogte van de gevaren van de strijd. Of ze nu krijgers of kolonisten waren, ze leefden in wind, regen, hitte en kou. Ze waren afhankelijk van de rijkdom van het land om hun kinderen te voeden. Door alles heen voelden ze de hand van het lot die alle dingen regeerde. Goddelijke symbolen op amuletten, grensstenen, kleding, geschilderd op schilden, uitgehouwen in hun langschip, of als voorwerpen rond hun haarden, zouden de Vikingen dat kleine voordeel kunnen bieden dat hij of zij nodig had om de onzekerheden en gevaren van het leven het hoofd te bieden.

Runenschrift

In de meest basale zin waren runen letters, maar het woord rune komt ook van het woord ‘geheim’. Runen duidden op klanken (zoals letters) maar hadden ook individuele betekenissen (zoals de symbolen van andere oude talen). Runenalfabetten worden futharks genoemd. Net zoals onze term ‘alfabet’ afkomstig is van de eerste twee Griekse letters (alfa en bèta), zijn de eerste zes runen F, U, Th, A, R en K. Runen hadden ook uitdrukkelijk magische doeleinden en werden gegraveerd op sieraden, talismannen, kralen en schilden om bescherming en overwinning te verzekeren.

Symbolen

Een symbool is een gevestigd, herkend visueel beeld dat bijna altijd op een specifieke manier wordt weergegeven. Hierdoor zijn symbolen vaak erg eenvoudig (zodat bijna iedereen ze kan tekenen). Mjölnir, de Valknut of de Helm of Awe zijn symbolen.

Hieronder een symbolen overzicht

Symbolen Viking 2

Collectie Sieraden met Symbolen

Mjolnir

Mjölnir (me-OL-neer) is de de hamer van Thor en betekent slijper, breker & hamer. Deze wordt ook geassocieerd met donder en bliksem. Toen de Vikingen bliksem zagen en donder hoorden in een huilende storm, wisten ze dat Thor Mjölnir had gebruikt om een ​​andere reus naar zijn ondergang te sturen. Daarom dat Thor de God van de donder is.

Helm of Awe

Ægishjálmr (EYE-gis-hiowlm-er) of Helm der Awe, is een magisch IJslands symbool van bescherming en overwinning. Het Helm van Ontzag wordt in verschillende gedichten genoemd als gebruikt door zowel krijgers als zelfs draken! Het symbool zelf bestaat uit latere IJslandse grimoire (magische boeken), goed geschreven na het Vikingtijdperk, maar van een ononderbroken intellectuele afstamming tot zeereizende Vikingen uit vroeger tijden. De term “helm” betekent beschermende bedekking (d.w.z. helm). Maar hoewel sommige bronnen de Ægishjálmr omschrijven als een magisch object, beschrijven de meeste bronnen het meer als een onzichtbare spreuk die een sfeer van bescherming voor de gebruiker creëert en tegelijkertijd angst en nederlaag op een vijand werpt.

Tree of Life

Tree of Life 4 1024x828 1
Bekijk de Tree of Life sieraad (klik op de afbeelding)

Yggdrasil is de enorme “wereldboom” die groeit uit de Well of Destiny (Urðarbrunnr). Alle negen werelden of negen dimensies zijn verstrengeld in zijn takken en zijn wortels. Yggdrasil dient daarom als een kanaal of pad tussen deze negen dimensies die de goden zouden kunnen reizen.

Raven

Raaf is misschien wel het dier dat het meest wordt geassocieerd met de Vikingen. Dit komt omdat Raven de bekenden zijn van Odin, de Alvader. Odin was een oorlogsgod en raven die zich tegoed deden aan de verslagenen waren een normaal verschijnsel op de slagvelden van het Vikingtijdperk. De verbinding is echter dieper dan dat. Raven zijn namelijk zeer intelligente vogels. Je kunt niet naar de bewegingen van de ogen en het hoofd van een raaf kijken en niet voelen dat hij alles om je heen probeert waar te nemen – zelfs je geest wegen.

Valknut

De Vikingen geloofden dat mensen die een gewoon leven leidden na hun dood een schimmig bestaan ​​zouden leiden. Maar degenen die glorieus stierven in de strijd leefden voort in Walhalla. De Walkuren zouden de zielen van deze helden van het slagveld dragen. In Walhalla zouden ze de Vikingversie van het goede leven leiden: elke dag grote veldslagen tegen elkaar uitvechten, maar – in hun onsterfelijke staat – elke nacht feestvierend en feestvierend doorbrengen. Dit paradijs heeft echter een prijs. De gedode krijgers zullen het leger zijn van Odin en zij zullen zich bij de goden voegen in de laatste, grote slag van Ragnarok. Ze zullen deze gedoemde strijd strijden tegen de reuzen en angstaanjagende wezens van de duisternis in het belang van onze wereld en de wereld van de goden.

De Valknut wordt meestal beschouwd als het symbool van deze gedode krijgers.

Viking Bijl

Het meest bekende en misschien wel meest voorkomende Vikingwapen was de bijl. Vikingbijlen varieerden in grootte van handbijlen (vergelijkbaar met tomahawks) tot strijdbijlen met lange haken. Viking-bijlen waren soms “bebaard”, dat wil zeggen dat het onderste deel van de bijlkop haakvormig was om het vangen en trekken van schildranden of ledematen te vergemakkelijken. De bijl had veel minder ijzer, tijd of vaardigheid nodig om te produceren dan een zwaard; en omdat het een belangrijk hulpmiddel was op boerderijen en boerderijen, zouden de Noormannen ze al sinds hun kindertijd in de hand hebben.

Wolf

Wolven zijn een raadselachtig motief, omdat het meerdere betekenissen kan hebben. Het meest bekende van de Vikingen was Fenrir (of Fenris-wolf). Fenrir is een van de meest angstaanjagende monsters in de Noorse mythologie.

In de Noorse cultuur heeft de wolf zowel een positieve als negatieve betekenis. De wolf kan de vernietigende krachten van tijd en natuur vertegenwoordigen, waar zelfs de goden geen partij voor zijn. Ook kan de wolf de meest gewaardeerde kenmerken van moed, teamwerk en sjamanistische kracht vertegenwoordigen. Met andere woorden kan de wolf het slechtste of het beste in mensen naar boven halen.

Draak

Vikingen hadden veel verhalen over draken en gigantische slangen en lieten veel afbeeldingen van deze wezens in hun kunst achter. Het langschip – het hart en de ziel van de Viking – werd zelfs “drakenschepen” genoemd vanwege hun gestroomlijnde ontwerp en gebeeldhouwde boeg met drakenkop. Deze hoofden werden soms verwijderd om aan te kondigen dat de Vikingen in vrede waren gekomen.

Draken belichamen de destructieve fase van de schepping-vernietigingscyclus. Dit betekent dat ze chaos en rampen vertegenwoordigen, maar ook verandering en vernieuwing.

Katten en Beren

De Vikingen geloofden dat katten de geestdieren (flygjur of familiars) waren van de Vanir-godin, Freya. Freya (ook gespeld als Freyja, de naam die “De Dame” betekent) was een van de meest vereerde, alom vereerde en meest fascinerende van alle Noorse goden of godinnen. Freya was de godin van liefde, seks en romantisch verlangen – maar ze was niet zomaar een noordelijke versie van Venus. Freya was ook een angstaanjagende oorlogsgodin, en ze zou de strijd aangaan op haar everzwijn. De beer was een van de machtigste en meest woeste dieren die de Vikingen kenden.